Plante sălbatice comestibile

Autosustenabil

Administrator
Membru personal
Pe lângă plantele medicinale cunoscute, natura ne dăruiește an de an și plante sălbatice comestibile, care funcționează atât ca tratamente cât și ca alimente. Dintre cele mai delicioase plante sălbatice comestibile, merită amintite:
Plante sălbatice comestibile - leurda.pngPlante sălbatice comestibile - urzica.pngPlante sălbatice comestibile - macris.pngPlante sălbatice comestibile - usturoita.pngPlante sălbatice comestibile - papadie.pngPlante sălbatice comestibile - crastaval (1).pngPlante sălbatice comestibile - urda vacii.pngPlante sălbatice comestibile - iulisca.pngPlante sălbatice comestibile - hamei.png
DenumireLeurdă
(Allium ursinum)
Urzică
(Urtica dioica)
Măcriș de câmp
(Rumex acetosa)
Usturoiță
(Alliaria officinalis)
Păpădie
(Taraxacum officinale)
Crăstăval/Ciulin
(Cirsium oleraceum)
Urda vacii
(Lepidium draba)
Iulișcă
(Fallopia japonica)
Hamei
(Humulus lupus)
Unde se găseșteÎn păduri aluvionare umede și umbroase și de-a lungul văilor și a cursurilor de apăÎn păduri, pe câmpuri, grădini, la marginea apelor, în soluri bogate în nitrițiPe pășuniÎn padurile de foioase, in tufarisuri, locuri umbroase din gradini, livezi, poieni, pe langa drumuri sau garduriPe pășuni, în grădini și pajiștiÎn grădini, pe marginea drumurilor, a apelor, este o plantă considerată invazivă. Preferă solurile alcaline și locurile umbroaseÎn locuri însorite, pe marginea drumurilor, a apelor, în majoritatea tipurilor de soluriÎn locuri însorite pe dealuri, munți înalți, pășuni și de-a lungul marginilor drumurilor și șanțurilor (este o plantă considerată foarte invazivă)În locuri bogate în azot, cu o umiditate mai mare a solului, de exemplu în pădurile aluvionare, însă și la marginile pădurilor și în tufișurile din locațiile mai aride
Când se culegePrimavara, din luna martie până la sfârșitul lunii mai, uneori începutul lunii iuniePrimăvara și toamnaPrimăvaraToamna, iarna, primăvara timpurieTot anulPrimăvara și toamnaPrimăvaraPrimăvaraPrimăvara devreme (lăstarii tineri) și toamna (rădăcinile)
Părți comestibileToată planta, inclusiv florileFrunzele tinere și semințele (toamna)Frunzele tinereFrunzele tinere, florile, păstăile tinere, semințele, rădăcinaToată plantaToată plantaFrunzele și tulpinile tinere, florile încă neîmbobociteLăstarii tineriLăstarii tineri, lăstarii cățărători florile, frunzele și rădăcinile
Cum se găteșteFrunzele de leurdă se pot găti precum spanacul, sau în supe creme, la fel și florile și bulbul. Semințele de leurdă se pot folosi întregi pentru a condimenta gustul supelor. Este una dintre cele mai cunoscute și apreciate plante sălbatice comestibile de la noi, usturoiul sălbatic.Urzica este una dintre cele mai apreciate plante sălbatice comestibile de la noi. Se prepară în feluri deja cunoscute, sotată, în supe, dar și salate. Semințele de urzică se recoltează toamna și pot înlocui semințele de pin în sosul pesto. Au o aromă excelentă de nucă atunci când sunt prăjite.Măcrișul este recunoscut pentru gustul acrișor și se folosește în salate, în paste de întinse pe pâine, în sosuri, dar și în ciorbe de verdețuri de primăvară sau ciorbe cu carne. Frunzele conțin acid oxalic și nu se recomandă consumul exagerat în stare curdă.Frunzele tinere se folosesc crude sau gătite, în paste cu brânză, ori în sosuri și în salate proaspete. Se folosește la aromatizarea uleiului sau a sării. Semințele au un gust iute de muștar, iar rădăcina de hrean.Frunzele tăiate mărunt se pot adăuga supelor, ciorbelor, la sandwich-uri (în loc de salată), se pot găti ca și spanacul, ori se pot adăuga la cartofi (de ex. în salată de cartofi), la umplutură pentru oua, cremă de branza, etc. Tulpinile tăiate fâșii se pot adăuga la salate ori călite (se lasă în apă o oră pentru a le trece amăreala). Petalele florilor se pot folosi la prepararea gemurilor, siropurilor, ori ca decor. Din rădăcinile tăiate mărunt, uscate și apoi prăjite, se face o cafea sănătoasa și aromatică (se lasă în apă mai mult timp pentru a scoate amăreala).Frunzele tinere, curățate de spini se pot folosi crude în salate, ori gătite precum spanacul sau la supe/ciorbe. Mai pot fi folosite în smoothiuri verzi sau sucuri proaspete din frunze. Din frunzele mature se poate fierbe un stoc vegetal - se fierb în apă, după care se strecoară. Zeama astfel obținută poate fi folosită mai departe, la sosuri, supe etc.
Tulpinile tinere (aprilie-iunie), înainte de înflorire pot fi folosite la gătit, curățate de pielița/coaja (asemeni sparanghelului), ori chiar și crude adăugate salatelor mixte. Din rădacinile plantelor din primul an (de la cele care au doar rozeta de frunze bazale și nu au încă formată tuplina floriferă) uscate și măcinate se face o faină care poate fi folosită la îngroșat sosurile, sau ca rădăcinoase în mâncăruri.
Semintele oleaginoase pot fi presate pentru a extrage ulei. Macinate, ori zdrobite în morjar pot fi adaugate la diverse preparate culinare, de exemplu la aluaturi.
Frunzele tinere se pot sota și prepara ca un spanac sau folosi în salate. Înainte să se deschidă complet, florile se pot găti ca alternativă la brocoli, motiv pentru care i se mai spune brocoli sălbatic. ATENȚIE! A nu se consuma în cantități mari, deoarece unele studii arată că frunzele ar conține acid cianhidric.Culinar deosebit de interesanti sunt lastarii foarte tineri care incoltesc primavara si care un gust acrisor. Cel mai bine este sa fie recoltati varfurile de aproximativ 20 cm lungime. Sunt potriviti la compoturi, prajituri sau gemuri (gust asemănător cu rubarba). Se pot căli sau adăuga la salate și chiar se pot mura.
ATENȚIE! Deoarece planta conține acizi oxalici, precum Rabarbura, nu este indicat un consum în exces.
Lăstarii tineri de primavară, anume, lăstarii albicioși de la baza rizomilor se taie de cel mult un lat de palma înăltime și se gătesc la abur, precum sparanghelul. Varfurile tinere de la lăstarii cățărători pot fi gătite ca spanacul, se poate face suc din ei sau se adaugă la salate - au o textură crocantă. Frunzele tocate mărunt se pot adaugă, la diverse preparate culinare din legume, sau umpluturi vegetale. Rădăcinile tinere se recoltează la începutul toamnei, și se gătesc ca orice rădăcinoasă.
Planta poate fi consumată și crudă, însă frunzele sunt aspre, iar tulpinile sunt acoperite de perișori și poate fi neplăcut. Eventual consumați de la planta crudă doar sucul presat la rece, ori în smoothies.
Are și proprietăți medicinale?Da. Se folosește în special în probleme de circulație, tromboze, tromboflebite, fiind un anticoagulant natural. Are proprietăți antivirale, antibacterene și antibiotice la fel ca și usturoiul.Da. Urzica este un puternic detoxifiant pentru ficat și sânge, folosită în anemii, sângerări, alergii, probleme ale organelor reproducătoare, dureri reumatice, imunitate scăzută și boli autoimune. Este folosită extern pentru probleme de piele și ca șampon natural.Da. Mai puțin cunoscute, însă studii pe animale au arătat că măcrișul de câmp are efect modulator asupra trombocitelor și previne formarea cheagurilor de sânge.Da. Frunzele și tulpinile au proprietăți antiastmatice, antiscorbutice, antiseptice, vermifuge și au fost folosite în probleme ale tractului respirator. Extern, tratează mâncărimi de piele, ulcere. Sucul are efect antibacterian.Da. Păpădia este una dintre cele mai detoxifiante plante pentru ficat dar și pentru sistemul circulator, nervos și pentru imunitate.Da. Are proprietăți de detoxifiere a ficatului, efecte pozitive asupra pielii și mucoaselor, dar și asupra articulațiilor. Amelioreză durerile reumatice.Da. Planta este antiscorbutică. Semințele au fost folosite ca remediu pentru flatulență și unele intoxicații alimentare.Da. Este planta cu cel mai mare conținut de rezveratrol, un antioxidant foarte puternic. Are proprietăți imunomodulatoare, adjuvant în diabet etc. În plus, remediază solurile chimcalizate sau abuzate, este plantă furajeră, meliferă și are putere calorică (peleți).Da. Ceaiul din flori de hamei se folosește pentru insomnii, stress, nervozitate, iar extern pentru probleme ale pielii, rozacee, mătreață, inclusiv iritații vaginale.
 
Sus