Lista celor mai nesănătoase alimente

Autosustenabil

Administrator
Membru personal
Pentru a vă face mai ușor mersul la cumpărături, mai jos găsiți lista cu cele mai nesănătoase alimente și băuturi, pe care e bine să le evitați, sau să le cumpărați mai rar:
Numele produsuluiDe ce este dăunătorCu ce poate fi înlocuit
ZahărZahărul creează inflamație în corp, care duce la probleme cronice de sănătate, inclusiv cancere și creează dependență.Miere de albine crudă, sirop de arțar, curmale/sirop sau pastă de curmale, zahăr de cocos, fructe
AlcoolAlcoolul este toxic pentru organism și creează dependență (în aproximativ 2 ani de zile de băut un pahar pe zi).Apă, suc de fructe proaspăt stors
Produse procesate din carne de tip mezeluriConțin potențiatori de aromă (monoglutamat de sodiu) nitriți, nitrați, zahăr.Produse din carne fără zahăr și aditivi, care conțin doar carne, sare și condimente naturale, de preferat din carne cu mai puțină grăsime. De ex. marca Bunătăți din Secuime.
OuăleOuăle hrănesc patogenii din corp. Nu sunt conceput pentru consum uman.Înlocuitor de ouă. De ex. marca Fito Fitt.
Peștele de culturăSunt îndopați cu antibiotice iar apa în care sunt crescuți este tratată cu produse chimice toxice.Peștele sălbatic (somonul sălbatic, păstrăvul de râu, sardinele).
Pâinea congelatăPâinea congelată și produsele de panificație care se vând în majoritatea supermarketurilor sunt pline de adiitivi de panificație, zahăr și alte ingrediente nesănătoase.Faceți pâine de casă, cu făină, apă sare și maia.
Produse dieteticeConțin înlocuitori artificiali de zahăr care afectează sistemul nervos (aspartam, acesulfam-k, maltițol, zaharină, sucraloză, zahăr invertit, fructoză din sirop de porumb).Faceți dulciuri în casă în care înlocuiți zahărul cu miere, sirop de arțar, curmale/sirop sau pastă de curmale, zahăr de cocos.
Apa îmbuteliatăPoate conține pesticide din plastic, bacterii și alte substanțe cu potențial carcenigen.Apă de fântână, apă de izvor, apă filtrată sau apă distilată (se poate distila acasă).
SnacksurileMajoritatea conțin arome, coloranți artificiali, zahăr, conservanți.Rondele de orez expandat, snacksuri din orez expandat, sau alte produse naturale fără arome (doar sare).
PorumbAproape toate culturile de porumb din lume sunt modificate genetic, iar alimentele modificate genetic hrănesc viruși, bacterii, mucegai și micoze.Mei, năut.
Ulei de rapițăAproape toare culturile de rapiță din lume sunt modificate genetic, iar acestea hrănesc viruși, bacterii, mucegai și micoze.Ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de măsline, ulei de floarea soarelui de primă presă.
SoiaAproape toate culturile de soia din lume sunt modificate genetic, iar acestea hrănesc viruși, bacterii, mucegai și micoze.În preparatele de post, soia se poate înlocui cu ciuperci, mei sau linte; dacă vreți totuși să nu renunțați la soia de tot, optați pentru tofu simplu și tempeh organice și înlocuiți sosul de soia cu nama shoyu.
Prafurile de patiserieCremele, budincile, gelatinele de patiserie conțin zahăr, arome, coloranți, conservanți.Coloranții îi puteți înlocui cu sucuri din fructe, aromele cu fructe sau esențe naturale, gelatina cu agar agar, iar budinca cu amidon din cartof.
Produse vegetale/vegane procesate care imită produsele de origine animalăConțin foarte mulți aditivi nocivi și ingrediente de slabă calitate.Faceți în casă variante mai sănătoase pe bază de legume, boabe, ciuperci.
Produsele instantSupele la plic, sosuri pentru paste sau tăițeii chinezești instant vin la pachet cu foarte multe ingrediente dăunătoare.Evitați-le complet.
Produsele care conțin arome naturaleAromele naturale sunt o altă găselniță pentru monoglutamatul de sodiu.Evitați-le complet.
Sarea iodată de masăConține iod artificial și antiaglomerant - particule de sticlă - sticla este cea care creează leziuni pe vasele de sânge și creează probleme vasculare.Sare neiodată de mină, de mare și sarea de Himalaya fără niciun fel de aditivi.
Acidul citricAcidul citric artificial este un derivat din proumb și poate creea probleme gastrointestinale, dureri de stomac, la cei sensibili.Sucul proaspăt stors de lămâie.

După zahăr, cel mai frecvent aditiv întâlnit în componența produselor este monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta este un neurotransmiţător asemănător drogurilor, care suprastimulează receptorii din creier, și duce la fibromalgie, aritmie cardiacă, cancer cerebral, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boala Parkinson, Huntington sau Alzheimer și alte afecțiuni deosebit de periculoase pentru organism. Monoglutamatul de sodiu se ascunde în lista ingredientelor sub mai multe denumiri, printre care:

• E621
• Drojdie autolizată
• Proteină din drojdie autilizată
• Proteine vegetale hidrolizate
• Glutamat de calciu
• Caragenan
• Glutamat
• Acid glutamic
• Hidrolizat proteic vegetal din porumb
• Proteină hidrolizată de porumb
• Ingrediente descrise ca hidrolizate, ultra-pasteurizate, fermentate, sau modificate cu enzime
• Glutamat de magneziu
• Glutamat de potasiu
• Glutamat monosodic
• Glutamat monopotasic
• Monopotassium glutamate
• Arome
• Arome naturale
• Arome identic naturale
• Pectină
• Caseinat de sodiu
• Izolat de soia
• Izolat proteic
• Sos de soia
• Soia texturată
• Extract vegetal
• Extract de drojdie (drojdie inactivă)
• Malț de orz
 
Sus