Cum să identificăm ciupercile comestibile

Autosustenabil

Administrator
Membru personal
Pentru a identifica o ciupercă comestibilă de una necomestibilă sau chiar otrăvitoare, trebuie în primul rând să știm care sunt acele ciuperci comestibile care cresc la noi. În tabelul de mai jos găsiți cele mai delicioase ciuperci autohtone și cum să le identificați.

Denumire
Pălărie
Lamele
Picior
Miros/Gust
Când și unde se găsește
Hribi - Boletul edulis.jpgHribi
(Boletus edulis)
Brun-închisă sau deschisă, sferică la hribii tineri, apoi mai aplatizată.Are burete în loc de lamele, de culoare albicioasă care devine galben-verzui la maturitate.Cilindric, uneori bombat, fără inel.Miros plăcut, gust de nucă.Iunie-octombrie - păduri de foioase și conifere.
Galbiori - Chantarellus cibarius.jpgGălbiori
(Chantarellus cibarius)
Galben-pal cu margini ondulate, convexă la exemplare tinere, apoi aplatizată și sub formă de pâlnie.În loc de lamele are niște nervuri care niște vinișpare de culoarea pălăriei.Plin, subțiat la bază, mai alb decât pălăria, fără inel.Miros plăcut de fruct, gust pișcător în stare crudă.Iunie-noiembrie - păduri de foioase și conifere.
Zbarciogi - Morchella conica .jpgZbârciogi
(Morchella conica)
Conică cu vârf ascuțit, cu alveole de culoare cenușie.Nu are lamele propriu-zis, sunt alveolele care acoperă pălăria.Cilindric, ușor subțiat la bază și gol pe dinăuntru.Miros și gust plăcut.Aprilie-mai - păduri de foioase și conifere, parcuri, pe mulciul din scoarță.
Ghebe - Armilaria mellea.jpgGhebe
(Armilaria mellea)
Gălbiue sau brun gălbuie, în mijloc acoperită cu scuame mai închise la culoare.Scurte cu pete brun-ruginii.Gălbui sau brun, cu inel albicios sau gălbui. Sub inel are suprafața fibroasă, scuamoasă.Miros plăcut, ușor astringent. Este otrăvitoare în stare crudă!!!Septembrie-noiembrie - păduri de foioase, pe cioate de lemn, pe sol.
Craite - Amanita caesarea.jpgCrăițe
(Amanita caesarea)
Portocalie intens, lucioasă, netedă și cu marginea striată.Dese, libere, late, galben-deschis apoi galben auriu intens.Cilindric, galben-auriu cu inel galben. La început este un ou.Miros și gust slab.Iunie-octombrie - pe soluri acide în păduri de foioase.
Oite - Russula virescens.jpgOițe
(Russula virescens)
Verde, fisurată sub formă de plăcuțe cu aspect granulos, convexă în tinerețe după care se întinde.Dese, fragile albicioase-crem.Cilindric și subțiat la bază, pocnește atunci când este rupt.Fără miros caracteristic, cu gust plăcut.Iulie-octombrie - păduri de foioase și conifere.
Puiul padurii - Laetiporus sulphureus.jpgPuiul pădurii
(Laetiporus sulphureus)
Are un corp semicircular sub formă de avantai, în straturi suprapuse de culoare galben-sulfuriu sau portocaliu.Nu are lamele, ci niște pori mărunți.Nu are picior, crește direct pe copaci/cioate.Miros aromat, gust de carne pui atunci când e gătită, de unde și numele.Aprilie-octombrie - pe lemnul de foioase (salcie, plop, cireș, salcâm)
Piciorul caprioarei - Macrolepiota procera.jpgPiciorul căprioarei
(Macrolepiota procera)
Acoperită cu scuame mari, brune, mare ca diametru, ovoidală la început și se întinde ca o umbrelă.Dese, libere, albicioase, maronii la maturitate.Picior lung (15-30 cm), zvelt cu un bulb la bază și inel mobil.Miros plăcut cu gust foarte plăcut de alune.Mai-noiembrie - în păduri de foioase și coniferem la marginea pădurilor sau pajiștilor.
Buretele de cerneala - Coprinus comatus.jpgBuretele de cerneală
(Coprinus comatus)
Ovală, ovoidă de culoare albă-brună cu scuame lânoase.Libere și dese, la început albicioase iar la maturitate se lichefiază devenind negre ca cerneala.Picior lung, drept cu un bulb nemarginat la bază și cu inel fragil care coboară spre bază.Miros și gust plăcut de condiment.Aprilie-noiembrie - în locuri ierboase, parcui, grădini, pe marginea drumurilor, a potecilor de pădure. Poate fi cultivată.
Ciuperca de camp - Agaricus campestris.jpgCiuperca de câmp
(Agaricus campestris)
Albicioasă, convexă la tinerețe, după care se aplatizează.Dese, libere la început roz, după care devin roșiatic-maronii.Fusiform, subțiat la bază, cu un inel foarte subțire, nepersistent.MIros specific de ciupercă, gust bun. Este champignon sălbatic.Mai-noiembrie - pe pășuni, locuri ierboase.

Atenție! Pentru a recunoaște cu exactitate o ciupercă comestibilă, vă recomand Ghidul culegătorului de ciuperci și aplicația Picture mushroom (o gasiti aici pentru iOS si aici pentru Android) care vă ajută să identificați ciupercile.
 
Sus