Cele mai bune surse naturale de vitamina C

Autosustenabil

Administrator
Membru personal
Vitamina C naturală extrasă din fructe și plante nu este aceeași cu acidul ascorbic, care este denumirea farmacologică a vitaminei C de sinteză. Medicina de azi pune la egal sursele naturale de vitamine și cele sintetice făcute de ei în laborator, pline de alte ingrediente dubioase și excipienți de multe ori toxici. Este întotdeauna mai bine să obțineți Vitamina C dintr-un supliment natural de extract din fructe, chiar dacă conținutul de vitamina C este mai mic decât într-un supliment cu acid ascorbic sintetic, deoarece organismul știe să folosească doar vitamina C naturală, și nu cea sintetică. Aduceți necesarul de vitamina C din fructele și legumele proaspete pe care le consumați, nu vă bazați doar pe suplimente.

Cele mai bune surse naturale de vitamina C sunt:
Măceșe.jpgAcerola.jpgCamu Camu.jpgKakadu Plums.jpgAmla.jpg
DenumireMăceșeCireșele de acerolaCireșele camu camuPrunele kakaduFructele de amla
Conținut de vitamina CÎntre 400 și 1500 mg / 100 gAproximativ 1677 mg / 100 gÎntre 2400 și 3000 mg / 100 gÎntre 2300 și 3150 mg / 100 gAproximativ 600 mg / 100 g
Forme de administrareCeai de măceșe, pastă de măceșe îndulcită cu miere, pudră de măceșe.Pudră care se poate adăuga în smoothies.Pudră care se poate adăuga în smoothies.Pudră care se poate adăuga în smoothies.Capsule sau pudră care se poate adăuga în smoothies.
MențiuniEste cea mai bioidentică și biodisponibilă formă de vitamina C existentă – adică sursa de Vitamina C cea mai ușor de utilizat și asimilat de corp.Cele mai multe suplimente cu vitamina C din comerț conțin acerola pe lângă acid ascorbic.Atenție, nu puneți mai mult de o linguriță de pudră la un pahar de smoothie, deoarece poate da un gust puternic amar.Unele studii au arătat că prunele kakadu conțin acid oxalic, care în cantități prea mari dă aceleași reacții adverse ca supradozarea cu acid ascorbic (a cărui simptome le găsiți mai jos).Un studiu recent a arătat că atunci când consumăm pudră de amla împreună cu piper proaspăt, cantitatea de vitamina C naturală este sporită deoarece piperina este un amplificator de biodisponibilitate.
Tip! Piperul proaspăt amplifică și porprietățile antiinflamatoare ale turmericului.

Fructele care conțin cea mai multă vitamina C
  • cătină - 400 mg/ 100 g
  • guava - 228.3 mg/ 100 g
  • coacăze negre - 122.4 - 193.2 mg / 100g
  • kiwi - 105.4 mg/ 100 g
  • căpșuni - 58.8 mg / 100 g
  • lămâi și lime - 53 mg/ 100 g
  • portocale și mangarine - 53.2 mg/ 100 g
  • ananas - 47.8 mg/ 100 g
  • pepene galben - 36.7 mg/ 100 g
  • dude - 36.4 mg/ 100 g
  • grapefruit - 31.2 mg/ 100 g
  • castane - 26.7 mg/ 100 g
  • afine - 21 mg/ 100 g
  • cireșe - 10 mg/ 100 g
  • mere - 4.6 mg/ 100 g
  • banane - 8.7 mg/ 100 g
  • struguri - 4 mg/ 100 g

Legumele care conțin cea mai multă vitamina C
  • ardei iute - 143.7 mg/ 100 g
  • ardei gras roșu - 127.7 mg/ 100 g
  • varză roșie - 57 mg/ 100 groșii - 39 mg/ 100 g
  • varză albă - 36.6 mg/ 100 g
  • legume din familia verzei
  • cartofi - 19.7 mg/ 100 g
Ierburi aromatice care conțin cea mai multă vitamina C
  • pătrunjel - 133 mg/ 100 g
  • asmăţui - 50 mg/ 100 g
  • tarhon - 50 mg/ 100 g
  • polen - 7 – 56 mg/ 100 g
  • fenicul (și suc de fenicul) - 12 mg/ 100 g

Bine de știut

  1. Fumatul, consumul excesiv de alcool, cofeina, o dietă bogată în grăsimi și zahăr (nu fructe), anumite medicamente, stresul și poluarea excesivă pot epuiza drastic nivelurile de vitamina C din organism.
  2. Vitamina C naturală nu are efecte adverse, practic nu te poți supradoza, deoarece organismul elimină surplusul de vitamina C de care nu are nevoie.
  3. Nu același lucru se poate spune despre acidul ascorbic, care în stare pură, fără cofactorii care însoțesc vitamina C în plante, este transformat de rinichi în acid oxalic. În cantități mari, acidul oxalic este toxic, deoarece blochează procesul de excreție și se combină foarte ușor cu calciul, formând așa-numitele pietre la rinichi sau calculi. Supradozajul cu vitamina C sintetică poate provoca pierderi masive de calciu din organism, probleme ale vezicii biliare, pietre la rinichi, sângerări nazale și diaree.
  4. Cel mai simplu mod de a identifica o vitamina C care se pretinde a fi naturală dar nu e, este să vă uițați la concentrație. Vitamina C naturala poate fi extrasă în mod natural în concentrații de 17%, maxim 20% deoarece altfel, se degradează. Vitamina C sintetică, despre care se spune că este extrasă din măceșe și acerola, se află în concentrații mult mai mari de până la 100%. Astfel, o capsulă de vitamina C naturală autentică poate conține în jur de 10-30 mg de vitamina C naturală, în timp ce o pastilă de vitamina C sintetică poate ajunge la 1000-1500 mg de vitamina C. Și așa știți că este o vitamina C „naturală” falsă.
 
Sus