Cele mai bune rase de câini pentru trufe

Autosustenabil

Administrator
Membru personal
Pe vremuri se foloseau porcii pentru găsirea trufelor de pădure, însă problema cu aceștia era că nu doar găseau trufele dar le și mâncau, în plus erau mai greu de dresat. Astfel, în timp, câinii au luat locul porcilor pentru găsirea trufelor de pădure. Dintre toate rasele de câini sunt câteva foarte bune pentru trufe, datorită faptului că sunt câini de vânătoare prin excelență, ceea ce-i face foarte fini adulmecători și în plus, sunt ușor de dresat. Topul celor mai bune rase de câini pentru trufe este următorul:


Denumire
Descriere scurtă
Cei mai buni caini pentru trufe - Lagotto romagnolo - Autosustenabil.ro (1).jpg1. Lagotto RomagnoloLagotto Romagnolo este o rasă de câini originară din Italia, folosită în mod principal pentru găsirea de trufe. Faptul că acești câini chiar seamănă cu niște trufe încrețite și dodoloațe probabil că nu este o întâmplare. Este o rasă de talie medie, cu blană creață, impermeabilă. Nu sunt mari, dar sunt câini puternici, atletici și energici, mai mult, sunt afectuoși, inteligenți și devotați. Lagotto au fost folosiți la început pentru vânătoarea de păsări pe care le aportau din apă, însă datorită simțului olfactiv foarte dezvoltat sunt recunoscuți pentru adulmecarea trufelor de la distanță. Deși nu sunt singurii câini folosiți pentru găsirea de trufe, sunt considerați cei mai buni câini pentru trufe.
Cei mai buni caini pentru trufe - Springer Spaniel - Autosustenabil.ro.png2. Springer SpanielCâinii din rasa Springer Spaniel sunt câini de talie medie, cu blană lungă și mătăsoasă, frumoasă, foarte asemănători cu seterii englezi. Sunt câini energici, destul de prietenoși și jucăuși, devotați stăpânilor lor. Springer Spaniel sunt prin excelență câini de vânătoare de păsări, a căror sarcină este să localizeze păsările în tufăriș și iarba înaltă și să le aporteze stăpânului. Simțul lor excelent al mirosului și capacitatea de a localiza și recupera vânatul, sunt câteva dintre calitățile care îi fac unii dintre cei mai buni câini pentru trufe.
Cei mai buni caini pentru trufe - Beagle - Autosustenabil.ro (1).jpg3. BeagleBeagle este un câine de talie mică spre mijlocie, renumit pentru blana albă, cu pete colorate negre și cafenii și expresia adorabilă, aproape implorătoare. Acești câini sunt definiția veseliei, sunt inteligenți și iubitori. Au un nivel crescut de energie, iar dacă nu fac suficientă mișcare pot deveni ușor deprimați, fapt pentru care nu sunt câini de ținut la bloc. Datorită faptului că este un câine de vânătoare, Beagle are un simț al mirosului foarte dezvoltat. Timp de secole, câinii din rasa Beagle au fost folosiți pentru vânătoarea de iepuri, ceea ce îi face candidați grozavi pentru adulmecarea și găsirea de trufe. Aveți grijă că acești câini sunt foarte ușor de distras. Dacă în timp ce adulmecă o trufe le iese un iepure în cale, cel mai probabil vor abandona trufele și vor alerga după iepure. Necesită un foarte bun dresaj.
Cei mai buni caini pentru trufe - Ciobănesc german Malinoise - Autosustenabil.ro.jpg4. Ciobănesc belgian (Malinois)Ciobănescul belgian Malinois este un câine de talie mare care seamănă cu ciobănescul german. Sunt câini muncitori, inteligenți și loiali, cărora le place să-și mulțumească stăpânii. Malinois sunt ușor de dresat, de accea sunt folosiți în concursuri de câini dar și ca pază pentru turme de oi/capre, ori în armată și poliție. Determinarea, rezistența și inteligența lor peste medie, îi fac una dintre cele mai bune rase de câini pentru trufe.
Cei mai buni caini pentru trufe - Border Collie - Autosustenabil.ro (1).jpg5. Border CollieCâinii din rasa Border Collie nu au nevoie de prezentare. Sunt considerați cea mai inteligentă rasă de câini din lume, sunt foarte ușor de dresat, energici și prietenoși. Aproape că poți vorbi cu ei și te înțeleg. Acești câini sunt prin excelență folosiți în păstorit pentru că sunt foarte ascultători și muncitori. Border Collie sunt câini de talie medie, cu blana moale și lungă de culoare alb, negru, maro sau mozaic. Datorită energiei debordante combinată cu inteligența și capacitatea lor crescută pentru dresaj și antrenament, Border Collie este una dintre cele mai bune rase de câini pentru vânătoarea de trufe.

Alte rase de câini pentru trufe sunt:
  • Golden Retriever
  • Poodle
  • Pointerul german
  • Labradorul
  • ciobănescul australian
 

Autosustenabil

Administrator
Membru personal
Exista cumva o harta a României cu zonele unde pot fi găsite aceste minunății ale naturii?
Nu stiu să existe o hartă anume pentru trufe, probabil pentru că cei care cunosc bine zonele trăiesc din asta și de aceea nu vor să publice o astfel de hartă. Dar din câte am ințeles, cele albe se găsesc în Oltenia: Novaci, Bengesti, Tg. Carbunesti, Tg-Jiu, Baia de Arama, iar cele negre pot fi găsite în toată țara, nu doar într-o zonă anume, pe o rază de aproximativ 10 m în jurul copacilor, în pădurile de alun, stejar, pin sau fag, și la o adâncime între 10 și 15 cm. Se întâlnesc frecvent chiar la rădăcina copacilor fiindcă sunt ciuperci care au nevoie de un copac-suport, nu pot fi cultivate independent, decât prin plantarea puieților de alun micorizați. De aceea sunt printre cele mai scumpe ciuperci din lume, în jur de 150 Lei/kg, dar și printre cele mai aromate.
 
Sus