Beneficiile sevei de mesteacăn

Autosustenabil

Administrator
Membru personal
Seva de mesteacăn este „sucul” din interiorul trunchiului de mesteacăn care se secretă la începutul primăverii pentru a ajuta copacul să revină la viață. Ea conține importante rezerve de amidon, care se transformă în zahar și se dizolvă în apa pură din interiorul trunchiului. Acesta este motivul pentru care seva de mesteacăn este cristalină și are un gust ușor dulceag. Beneficiile sevei de mesteacăn sunt foarte multe, iar mai jos le vom enumera pe cele mai importante dintre acestea:

Beneficiile sevei de mesteacăn
 1. Ateroscleroză - seva de mesteacăn ajută la curățarea vaselor de sânge de colesterol, acid uric și alte substanțe reziduale - beți un pahar de sevă de mesteacăn cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, timp de o lună și jumătate.
 2. Hepatită și pancreatită cronică - turnați 1,5 l de sevă de mesteacăn peste 1 cană de ovăz spălat într-o oală emailată și păstrați la frigider peste noapte. Fierbeți amestecul la foc foarte mic până scade la jumătate. După răcire, strecurași și beți 100-150 de ml (1/2 cană) cu jumătate de oră înainte de fiecare masă.
 3. Tensiune scăzută - stoarceți sucul de la 6 lămâi într-un recipient de sticlă și turnați un litru de sevă de mesteacăn peste. Țineți vasul la frigider pentru 36 de ore. Adăugați jumatate de kilogram de miere, amestecați bine si țineți din nou la frigider pentru încă 36 de ore. Beți 50 de ml cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Tratamentul se face primăvară, timp de două luni.
 4. Infecții virale - puneți 1 lingură de rădăcină de obligeană în 750 ml de sevă de mesteacăn. Fierbeți pentru 15 minute, apoi luați de pe foc și acoperiți cu un prosop ca să se racească treptat. Strecurați și beți o cană înainte de masă, în total 3 căni pe zi. Îndulciți cu miere, dacă doriți.
 5. Lipsă de vitamine și minerale - beți o ceașcă cu o oră înainte de micul dejun și încă una înainte de masa de prânz timp de trei zile.
 6. Astenie de primăvară - seva de mesteacăn ajută la revigorarea organismului și ajută la restabilirea tonusului fizic și mental. Beți zilnic două pahare de sevă de mesteacăn.
 7. Pietre la rinichi - seva de mesteacăn ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi prin stimularea funcțiilor renale și a diurezei. Beți până în 600 ml de sevă proaspătă de mesteacăn dimineața (între orele 8 și 12), în cure de minim 5 zile.
 8. Toxicitate ridicată în organism - seva de mesteacăn este benefică persoanelor care suferă de gută, reumatism, dermatoze, colită de putrefacție. Timp de o săptămână consumați o jumătate de litru de sevă de mesteacăn pe zi, de preferat dimineața pe stomacul gol.
 9. Slăbire și reducerea celulitei - seva de mesteacăn elimină excesul de apă și toxinele din organism, stimulează digestia și intensifică metabolismul. Mai mult, ajută la reducerea depozitelor de grăsime și poate reduce celulita. Beți un litru de sevă de mesteacăn pe zi timp de cel puțin trei săptămâni, porționat între mese. În paralel, beți mai multă apă – cel puțin 2,5 litri pe zi – și reduceți consumul de carne, zahăr și produse dulci, alimente prea sărate sau foarte bogate în grăsimi.
 10. Clătire pentru un păr frumos - seva de mesteacăn ajută la întărirea rădăcinii firului de păr și elimină excesul de sebum. După ce vă spălați pe păr cu un șampon natural, clătiți-vă cu sevă de mesteacăn, apoi masați ușor scalpul imediat după clătire timp de 5-10 minute și clătiți din nou cu apă.
Alte beneficii ale sevei de mesteacăn
Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, conform vechilor compendii medicale slave, seva de mesteacăn ajută și la tratarea ulcerelor gastrice și duodenale, a bolilor ficatului și a bolilor vezicii biliare. De asemenea, previne și vindecă anemia, tuberculoza și durerile de cap. Seva de mesteacăn are efect revigorant, crește rezistența organismului la răceli și alergii și este un bun diuretic, foarte benefic împotriva infecțiilor cauzate de viermi intestinali (combinați cu ceaiul de pelin). Consumată în mod regulat, seva de mesteacăn ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, purifică sângele și stimulează metabolismul. Este suficient să beți un pahar de sevă de mesteacăn de două sau trei ori pe zi pentru a vă simți mai energici trupește și revigorați sufletește, pregătiți pentru sezonul cald care vine.

Bine de știut
 1. Seva de mesteacăn se colectează începând cu mijlocul lunii martie/începutul lunii aprilie și până la sfârșitul lunii mai.
 2. Pentru a colecta seva de mesteacăn, dați o gaură de aproximativ 4-8 cm adâncime cu bormașina în trunchi sau, mai bine, în ramurile tinere viguroase, până observați că începe să curgă un lichid limpede. Inserați un furtun mic de plastic sau un pai de plastic pentru a direcționa seva de mesteacăn într-o sticlă. Legați sticla în jurul copacului cu o sfoară pentru a o fixa pe loc în timp ce seva de mesteacăn se adună. În funcție de debit, umplerea unei sticle de 1/2 l cu sevă de mesteacăm poate dura câteva ore, timp în care vă puteți bucura de aerul proaspăt din pădure și de natura care încet-încet prinde viață.

FOARTE IMPORTANT!
Colectați seva doar de la mesteceni maturi (20-30 cm în diametru), lăsați-i pe cei tineri.
După ce ați colectat 250-500 ml de sevă (1-2 căni), astupați imediat gaura cu rășină, pământ/noroi sau o ramură mică pentru a opri scurgerea, altfel afectați vitalitatea copacului, care poate chiar muri în câțiva ani din această cauză.
Extrageți maximum 2 l în total dintr-un singur mesteacăn pentru a preveni uscarea și moartea prematură a acestuia!
 
Sus