Sistemul.

E atat de simplu sa traiesti in zilele noastre. Totul vine atat de facil. Pac, apesi un buton si s-a facut lumina. Invarti de un robinet si ai apa calda. Fascinant si seducator. Mergi la magazin si poti cumpara ananas in mijlocul iernii. Nu trebuie sa te intrebi de unde vin toate astea, sunt acolo, le-ai gasit acolo, cum ai gasit si televizorul si radioul si blocurile si masinile. Poti jura ca n-ai amintiri fara ele.  Si chiar daca nu-s ale tale sau nu ti le permiti, toate acestea sunt adanc inradacinate in mentalul tau. Asa e lumea. De ce m-as intreba eu cum de se face lumina cand apas comutatorul? Ce-mi pasa? Ma bucur doar de beneficii. Mda, cu un mic inconvenient. Factura. Eh, dar asta vine doar o data pe luna iar lumina am tot timpul.

Lasand gluma la o parte, e atat de confortabil sa traiesti in zilele noastre, pentru ca nu ai nicio responsabilitate. Nu-ti pasa cate paduri se defriseaza ca sa ai mobila, hartie, electricitate, mancare. Tu stii ca te duci frumos la munca, bagi 8-10 ore, iei un ban si-ti vezi de viata. Responsabilitatea ta esti tu si familia ta. Dupa asta, potopul. Sistemul te-a educat asa. Tu crezi in sistem. El te protejeaza, el iti ofera asistenta medicala, scoala si cate si mai cate. Tot el te-a educat sa crezi ca aceasta simbioza va fi perpetua. Ca daca esti un cetatean normal, sistemul va avea grija de tine. Si cum sa nu crezi? La cat e de simplu, la cate tentatii exista la fiecare pas. Tentatii nascocite ca sa-ti tina aceasta perdea pe ochi. (Ca reclama aia idioata la samsung galaxy s3: inteligent, uman. Sa mori tu, prietene? Nu vezi ca-i doar o bucata de plastic cu luminite?)

Revenind, cu totii suntem extrem de dependenti de sistem, ca vrem, ca nu vrem, ca realizam sau nu. Cand sistemul va pica (nu e o problema de “daca”, ci de “cand”) vei constata ca mancarea e extrem de greu de produs daca n-o gasesti la raft. La fel si electricitatea si caldura in casa si apa calda la robinet, iar ananasul iarna va deveni un lucru imposibil.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>