Prejudecata normalitatii

Prejudecata normalitatii, sau plierea pe normalitate, se referă la o stare mentală a oamenilor cand se confrunta cu un dezastru. Ea îi determină pe oameni să subestimeze atât posibilitatea de a se produce un dezastru cat şi efectele sale posibile. Acest lucru duce de multe ori în situaţia în care oamenii nu reuşesc să se pregătească în mod adecvat pentru un dezastru, precum şi, la o scară mai largă, eşecul guvernelor de a include populaţia în pregătirile sale în caz de catastrofe. Ideea de la care pleaca părtinirea normalitatii este că, deoarece nu a avut loc un dezastru, atunci nu se va produce. Asta, de asemenea, duce la incapacitatea oamenilor de a face cu un dezastru după ce aceasta apare. Oamenii aflati intr-o astfel de situatie reactioneaza cu dificultate la ceva ce nu au experimentat înainte. Oamenii, de asemenea, tind să interpreteze avertismente în modul cel mai optimist, cramponandu-se de orice ambiguitate pentru crede ca situatia e mult mai putin grava. (http://en.wikipedia.org/wiki/Normalcy_bias)

Mai tineti minte criza? Stiu ca o tineti, doar ne afecteaza in continuare. Mai tineti minte cum a pornit? Da, recunosc, e o intrebare mai complicata. Sa ne amintim:
In SUA: Ieri toate bune si frumoase, miliardele zburau pe piata derivatelor si azi pica Lehman brothers. A anuntat cineva? Da, putini, dar nimeni n-a crezut. S-a pregatit lumea pentru criza? Doar putini, la varf.
In Romania: Ieri (miercuri) toti politicienii ne asigurau ca nu-i nicio criza, ca ea e afara, ca n-avem noi treaba, si azi (joi) a venit criza peste noi, am taiat salariile, suntem oficial in criza. Peste noapte. La fel ca in SUA. Cu toate ca Romania a avut un avantaj, la noi criza s-a instalat “oficial” cu vreo 6 luni dupa SUA. Si totusi, cati oameni s-au pregatit in intervalul asta? Cred ca un procent mult mai mare si-a cumparat atunci case la preturi astronomice, pentru ca “la noi n-o sa vina criza, frate”.

Acum, revenind in prezent, cred ca e clar pentru toata lumea ca sistemul capitalist isi traieste ultimele spasme. Cate summituri UE au fost in ultimele 6 luni? Cred ca mai multe decat au fost de la infiintare. Asta pentru ca situatia e “roz”, dar prezinta si umfaturi.
- Lasa, dom’ne, ca gasesc ei o solutie. Sau nu.

- Da’ la TeVeu n-a zis nimic. Dar de criza ti-a spus?

La fel, cred ca toata lumea e de acord ca petrolul e o resursa finita, dar toata lumea crede ca va veni altcineva sa rezolve situatia (energii alternative, noi reglementari, tehnologii mai performante). Asuma-ti responsabilitatea vietii tale, pentru ca NIMENI n-are grija de tine.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

One Response to Prejudecata normalitatii

 1. johnnyntm says:

  “… pentru ca NIMENI nu are grija de tine.” Sau poate are… dar nu in interesul tau, clar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>