Mic ghid de ctitorire a unei fantani. Partea a patra.

Cum se sapa o fantana?

Dupa ce ai stabilit locul unde va fi fantana, precum si cum vrei sa o captusesti, urmeaza partea cea mai dificila- sapatul. In principiu, n-am prea multe a va destainui, pui mana pe-un harlet si pe-o lopata si tragi ca boul in jug. Zi de vara pana-n seara.

In fapt insa, sunt mai multe lucruri de care trebuie sa tineti cont:

- groapa pe care o incepeti trebuie sa respecte conturul modului de captusire. Totodata, groapa trebuie sa fie cu 20-30cm mai larga decat exteriorul captuselii (daca v-ati hotarat la tuburi de beton cu diametrul exterior de 800mm, groapa trebuie sa aiba 1000 mm in diametru).

- de la inceput sapati toata groapa odata. Adica nu incepeti cu o groapa mica pe care s-o largiti pe masura ce groapa avanseaza. E mult mai complicat asa. Eu stiu din experienta.

- pe primul metru si jumatate poate fi sapata de un singur om, chiar si fara  galeata. Daca pana la adancimea asta n-ati dat de apa, lucrurile se complica. Acum e momentul sa faceti mai multe operatiuni: faceti rost de o galeata si o funie, de un partener care sa stea pe marginea gropii si sa scoata galeata plina cu pamant din groapa si de un fierastrau cu care sa scurtati coada lopetii. Harletul (cazmaua) nu are nevoie de scurtare. Tot acum ar fi cazul sa evaluati empiric calitatea solului. Exista riscul ca marginile sa colapseze? Exista daca pamantul e nisipos. Mare atentie ca daca se produce o alunecare a foarte posibil ca ea sa nu se intieze la “buza gropii”, ci sa plece mai de departe, riscul de a va gasi acoperiti de o masa mare de pamant fiind crescut.

- si sapa, nene, sapa. Ca daca vrei apa, trebuie sa dai apa. Eu am reusit sa sap in doi oameni fara proptele ale gropii si fara “capre” (sistem de scripeti asezati pe o barna centrala deasupra gropii) de scos galeata pana la 3 m. Atat mi-a trebuit ca am dat de apa. Daca n-ati dat de apa pana la adancimea asta atunci nu mai vorbim de o fantana ci de un put, iar sfatul meu e sa contactati niste profesionisti. Riscurile cresc exponential cu fiecare metru pe care-l parcurgeti. Riscuri de alunecare, de a da peste niste pungi de gaz care sa va ameteasca, sau de acumulare a dioxidului de carbon. Am auzit de oameni care au sapat manual puturi de 50 de m. Folosind un aspirator pentru aducerea aerului proaspat in fundul gropii. Am auzit de asemenea si de multe decese sau schilodiri. De meseriasi ingropati de vii.

-eh, dar presupunem spre binele tuturor ca apa se afla la o adancime rezonabila. In general apa isi face loc printr-un strat de pamant amestecat cu pietris sau cu nisip. Sau cu amandoua. Cand incepeti sa dati de piatra ar trebui ca si apa sa fie aproape. O s-o vedeti curgand in broboane din peretii laterali sau mustind pe fundul gropii. Nu e inca vremea sarbatorii. Trebuie sa parcurgeti stratul de pietris in totalitate, astfel incat pe fundul gropii sa ramana un strat de huma/lut/pamant curat, fara pietre. Daca va opriti pe stratul de pietris fantana nu va retine apa ci aceasta va zburda mai departe prin stratul de pietris.

Acum, lasati fantana sa se umple, goliti-o de doua-trei ori, vedeti daca se umple pana la acelasi nivel. Ideal ar fi sa prindeti si-o ploaie pana la zidire. De ce ? Sa fiti siguri ca nivelul apei nu creste odata cu ploaia.  Ca daca asta se intampla, apa din put poate fi contaminata de “spalatura ploii” si asta ar putea sa n-o mai faca potabila sa s-o umple de mal.  Dupa aceste teste, putem trece golirea fantanii si saparea santului care va adaposti furtunul ce va duce apa la vale (daca amplasamentul fantanii permite aducerea apei pri cadere libera). Ideal, adancimea santului va fi adancimea fantanii minus 25 de centimetri, astfel incat furtunul sa vina intre primul si al doilea rand de ghizduri. La mine a fost minus 50 cm, o alegere nu tocmai fericita, astfel ca furtunul se gaseste dupa al doilea rand de ghizduri. Oricum, nu va apucati de sant daca nu aveti de gand sa ziditi fantana in urmatoarele zile.

M-am intins mai mult decat am anticipat cu partea de sapat, deci zidirea va face obiectul urmatorului post.

-VA URMA-

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>