Mic ghid de ctitorire a unei fantani. Partea a doua.

Capitolul II. Cum dai de apa?

(prima parte o gasiti aici)

A doua zi de dimineata pun mana si sun la radiestezista laudata de tot satul. Telefon inchis.  Mai incerc peste juma’ de ora. Tot inchis. N-am rabdare sa astept pana binevoieste dansa sa-si deschida telefonul si sun la al doilea numar, al unui nene, tot radiestezist. Imi raspunde, stabilesc cu omul o intalnire, ma duc il iau, il aduc pe plantatie. (Trec aici peste aventurile pe care le-am avut- mi s-a stricat masina de doua ori, am gresit locul de intalnire de era sa nu ne mai gasim).

Ajung cu el, scoate doua bete de cupru din geanta, si-mi zice sa iau niste pari si-un ciocan cu mine. Ii explic ca mi-as dori sa gasesc apa in varful dealului, sa-mi vina prin cadere si tac ca porcu-n papusoi cu privire la vizita meseriasului de ieri. Plecam pe varful dealului si gasim o vana de apa pe culmea dealului chiar in buza padurii, pe prima terasa, unde putarul de ieri nu gasise apa. O luam in jos si-mi confirma ca si pe a doua terasa e apa, dar imi indica alt loc decat meseriasul de ieri. In schimb, “locul unde puteam face piscina”, n-are apa deloc. Printre picaturi, ii mai indica si vecinului sa sape un put cam la un metru si jumatate de locul in care el se apucase deja. Ca acolo e izvorul si ce-i vine lui sunt doar infiltratii. In fine, ca sa n-o mai lungesc, il platec pe om si-l duc de unde l-am luat.

Deci, cum dai de apa? Se iau doua bete (sarme) de cupru in forma de L. Latura mica de vreo 10 cm si cea mare de vreo 25-30 cm. Le apuci de latura mica si le tii lejer. Ridici mainile in fata, sprijini coatele de corp avand grija ca in pozitia initiala sarmele sa fie paralele. Dupa care, o iei la picior prin ograda, tinand betele usor, fara sa le influentezi. Daca sub pamant nu e apa, betele vor sta in X. Daca e apa, se vor deschide intr-un V. Cu cat izvorul e mai puternic cu atat se deschid mai mult si mai violent, putandu-se “da peste cap”, chiar. Recomand sa “calibrati” betele inainte de folosire, recte sa le incercati deasupra unei fantani/put sa vedeti daca intr-adevar ce spun eu aici se confirma. Va apropiati de fantana si sarmele ar trebui sa se deschida, va indepartati si ele se inchid. Incercati de mai multe ori, chiar pe mai multe fantani, pana “simtiti” betele. Batranii vorbesc de o “energie” pe care trebuie sa o aiba omul ca betele sa “functioneze”.  

Mie mi-a reusit, din prima. Am gasit un alt izvor in afara de cele indicate de radiestezist, am sapat, am dat de apa si acum am doua fantani, una pe locul indicat de el, una pe locul indicat de mine. N-am avut betele lui care aratau ca niste scule profesionale, am decojit o sarma de instalatie electrica de 3 mm diametru. Am indreptat-o pe un par, am taiat-o si am folosit-o. Problema metodei e ca  adancimea de sapare nu poate fi specificata. Dar e foarte probabil ca izvorul sa aiba aceeasi adancime ca  la vecini. 

NOTA:  Metoda prezentata e una empirica. Ea nu va garanteaza reusita. Nu-mi asum nicio responsabilitate pentru cazurile in care aplicati metoda si nu dati de apa. Daca aveti dubii, cel mai bine consultati un specialist. 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

One Response to Mic ghid de ctitorire a unei fantani. Partea a doua.

 1. johnnyntm says:

  Multumesc de informatii. Acum am facut rost de sarme. Ma pregatesc antrenament, dar inainte de asta citesc manualul de radiestezie. Am inteles ca e mai mult decat gasitul apei. Daca te intereseaza cartea, vorbim pe mail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>