Dictionarul apicultorului incepator.

Din punctul meu de vedere albinele sunt indispensabile in situatia in care vrei sa devii autosustenabil. Eu m-am apucat de stuparit dintr-o singura ratiune: eliminarea zaharului din alimentatia familiei. Bineinteles, avantajele sunt multiple: miere, ceara, propolis, polen si sa nu uitam, polenizarea culturilor. Pana sa cumpar albine am inceput sa studiez: carti, forumuri si de ce nu, statul la taclale cu apicultori. Dar am constatat ca am probleme in ceea ce priveste limbajul. Ca orice meserie, si apicultura are limbajul ei specific, pe care trebuie sa-l “prinzi” din zbor, foarte putini fiind cei ce explica fiecare termen. Drept urmare, pe cat ma pricep, voi incerca eu sa explic.

In Romania se gasesc intr-o majoritate covarsitoare 3 tipuri de stupi: orizontali, verticali si multietajati.

Pe stupii orizontali eu ii consider invechiti si contra-naturii (albina se dezvolta in natura pe verticala, de sus in jos) iar acest tip de stup obliga albina, dupa cum ii spune si numele, sa lucreze pe orizontala. Presupune insiruirea pe orizontala a unui numar de 20-24 de rame STAS 1/1.

Stupii verticali sunt compusi dintr-un cuib (locul unde se desfasoara majoritatea activitatilor din stup) ce poate fi pe 10 rame sau pe 12 rame STAS 1/1 (de aici si prescurtarile 10R si 12 R , foarte frecvente pe forumuri)  si unul sau mai multe caturi/magazii de recolta (locul unde albina stocheaza mierea) ce pot fi cu rama mai mica de 3/4 sau 1/2. Unii stupari folosesc si pentru cat rama de 1/1.

In final, exista multietajatii (M.E.) ce presupun unul sau mai multe corpuri cu rama de 3/4 ce asigura cuibul si alte corpuri tot cu rama de 3/4 ce joaca rol de magazie. O varietate e multietajatul redus (M.E.R.). Adica toate corpurile ce formeaza stupul sunt de 1/2.

In poza de mai jos, in coltul din stanga, purtand culoarea visinie, corpul de 3/4. In coltul din dreapta, cu tricou galben si capac albastru, stupul vertical cu 10 rame.

In urmatoarea poza puteti vedea ramele:

De la stanga la dreapta: rama STAS 1/1 (ce intra in componenta cuiburilor stupilor orizontali sau verticali) , urmeaza rama STAS 3/4 si (ce poate fi gasita in corpurile multiejatilor sau ca magazie de recolta pentru verticali) si in final rama STAS 1/2 (ce poate fi gasita in corpurile multiejatilor redusi sau ca magazie de recolta pentru verticali).

Recapituland termenii:

cuib- locul in care familia de albine petrece majoritatea timpului, ingrijeste puietul, ierneaza

cat- corpul ce vine deasupra cuibului si in care albina depoziteaza mierea

ME- stup multietajat

MER- stup multietajat redus

Rama e formata din leat superior (cel ce depaseste marginile dreptunghiului din poza) si leat inferior. Lateralele se numesc speteze. Stuparii gauresc ramele si trec prin ele sarme (insarmeaza) peste care aseaza o foita de ceara artificiala (F.A.) pe care o cumpara si pe care albinele urmeaza sa creasca celulele. Dupa ce albinele cresc celulele rama se cheama crescuta. In poza, rama de 3/4, nefiind insarmata sau crescuta se cheama oarba.

Urdinis- locul prin care albinele intra sau ies din stup vizibil in prima poza ca o fanta la baza stupului. Sub el se gaseste o placuta de zbor.

F.A.- poate insemna, in functie de context si fund antivarroa. Varroa e un parazit al albinei.

Am scris acest mic dictionar pentru a explica unii termeni folositi de toti stuparii, cu toate ca eu nu recomand niciun stup din acestia. In concordanta cu principiile permaculturii eu vreau ca la anul ce vine sa-mi trec toata mica mea stupina pe stupi Warre (cu rama). Gasiti cartea abatelui Warre, in romana, aici.

Cu toate astea, pentru o informare corecta cat si pentru o eventual cumparare a albinelor, trebuie sa stiti acesti termeni pentru ca in mod sigur veti cumpara de la un stupar ce foloseste unul din sistemele prezentate si daca nu aveti stupii vostri sigur veti achizitiona (cum am facut si eu) un sistem “modern” de albinarit.

 

 

 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

5 Responses to Dictionarul apicultorului incepator.

 1. Iustin says:

  Mi s-a parut interesanta cartea lui Warre. Din punct de vedere al modului cum sunt “pastorite” albinele cel mai natural stup mi se pare totusi sistemul TBH (http://www.biobees.com/).
  Recomand a fi studiate macar argumentele pe care le au cei care folosesc acest sistem.

  Intentionez sa fac si eu unul sau doi stupi Warre. Am acum doi de tip TBH.

  Succes,
  Iustin

 2. admin says:

  Pe mine la Warre m-a vrajit dragostea si grija fata de albina ce transpare din cuvinte. Doar citind am stiut ca vreau sa incerc. Albinele au fost prima mea investitie dupa ce mi-am luat casa la tara :) .

 3. Flavian says:

  Banuiesc ca ai parcurs deja topicul cu pricina: http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=437

  Iti mai recomand si cartile lui maximus: http://www.renastereastuparitului.com/stuparit/?p=512

  Omul sufera un pic de mandrie, dar gasesti si informatii bune in materialele lui.

  Atentie si la ce zicea Anastasia in carti, este bine sa mergi pe scandura mai groasa daca iti permiti si daca nu faci pastoral.

  Nu te arunca cu toate familiile pe warre din primul an, au am avut unele surprize. Apropo, cate familii ai in acest moment, ai ajuns macar la zece ?

  • admin says:

   Primul link nu se deschide, dar banuiesc ca te referi la Warre cu leat fara rama. Da, l-am citit integral atat pe forumul actual cat si pe cel vechi.
   Cartea lui Maximus a fost prima cumparata si a doua citita. M-a cam dezamagit, sincer sa fiu. Prima carte a fost a abatelui Warre.
   Am plecat la drum cu doua familii. Acum am patru, dar e irelevant. In primavara trebuie sa vorbim de numarul de familii, nu acum :) . Deocamdata n-am nimic pe Warre, dar la anul intentionez sa am 4 familii pe Warre si 4 in sisteme clasice.
   Daca vrei sa vorbim mai multe, de ce nu te inregistrezi pe forum? Mi-ar face placere, mai ales ca si eu iti urmaresc blogul. Ar fi a win-win situation.

   • Flavian says:

    Da, primul link era topicul dedicat Warre. Tot apropo de forumuri, s-a mai discutat de acest sistem si pe firdepir: Stupul popular al lui Warre. Aventurile mele in ale albinaritului le gasesti pe aici: Flavian si albinele de la Brasov

    Ai dreptate, primavara se numara albinele. Anul trecut am intrat cu 5 si am iesit cu 3 din iarna, anul asta le-am unit si stimulat, sper ca din 7 sa-mi ramana macar 5 la primavara.

    Momentan cu forumurile o las mai moale, nici de blog de altfel nu ma mai ocup ca pe vremuri. Pe firdepir si stuparitul mai dau din cand in cand, pe alea clasice gen softpedia aproape deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>