Biserica si religia.

Religia ar trebui sa fie ca un falus. Ma bucur ca o ai si ca-ti foloseste, dar tine-o pentru tine. N-o flutura in public, nu incerca sa impungi oamenii cu ea, si cel mai important- nu incerca s-o indesi pe gatul copiilor. Si pana la urma, de ce ai nevoie de religie? Nu poti doar sa fii OM? Sa faci bine? Si daca nu faci bine, macar sa nu faci rau? Trebuie sa te astepte vreo recompensa “dincolo” ca sa te comporti uman? Ah, da, mi-am amintit: iti trebuie un scop mai mare decat tine, un scop pentru care sa umilesti pe cei care nu cred ca tine, in numele caruia sa pornesti razboaie si sa faci macel. Daca spui: “hai sa-i macelarim pe prostii aia si sa le luam resursele, ca ei oricum nu le folosesc, ca-s cu oile la pascut” nu suna bine.  Dar daca spui: “Domnul vrea moartea necredinciosilor”, brusc te-ai spalat pe maini.

Oricum, discutia e sterila. Cu orice om de pe planeta ai vorbi discutia se opreste in :”Eu cred”. Fara niciun argument, fara nicio dovada. Toata lumea crede in ceva. Mai prost este ca unii tin neaparat sa te conviga cu forta de invaliditatea ideilor tale. Bad for you.

Despre biserica mi-e si scarba sa scriu. Scarba la propriu. Simt deja putina zeama de voma in gura. Redau pe scurt, neavand pretentia ca ating toate punctele, nici macar pe cele esentiale:

- nu plateste niciun gen de taxa (nu ca sunt de acord cu taxele, evidentiez doar dublul standard);

- aroganta este dusa la extrem: limuzine de sute de mii de euro, cruci masive de aur, patronajul bisericii ruleaza o afacere (cumperi lumanari doar de la ei, iti ingropi mortii doar unde-ti spun ei, n-ai voie sa te incinerezi s.a.m.d.);

- nu e decat un mod de indobitocire a maselor, ne mai oferind de mult -daca a facut-o vreodata- vreo consolare sau vreo lumina (la capatul tunelului).

Da, stiu ca sunt unii care vor spune: “Stai, ca nu sunt toti asa! Ai auzit de (si completati pe linia punctata)? E/a fost un sfant, multa lume a gasit alinare la el, un duhovnic adevarat, un exeget.” Pe bune, prietene? Tie-ti curge scuipat din gura? Pentru un exemplu de 1/10.000 trebuie sa suportam tot acest aparat opresiv? Acel om ar fi fost un OM si nededicandu-se religiei. Cum sunt si printre noi, OAMENI printre bipezi. De prietenie ai auzit? De sfaturi de la prieteni ai auzit? Dar de psiholg? Dar de filozofi? Trebuie neaparat sa stii ce crede un nene ca te-ar sfatui dumnezeu? Nu, dar tu crezi ca…

Pe final va las c-o mostra de gandire adecvata secolului nostru:

Ascultă-mă, fiica mea. Orice ți-ar face soţul tău, fie că te înjură, fie că te bate, fie că te huleşte, tu să rabzi şi să te rogi la Dumnezeu să-l lumineze pentru a se pocăi, şi să-l ierţi. Să nu-i porţi pică. Şi atunci, fiica mea, Dumnezeu îţi va primi rugăciunea şi te va izbăvi de marea ispită şi de suferinţă. Te vei mântui şi te vei face vrednică Împărăţiei cerurilor.

(Arhim. Filothei Zervakos, Ne vorbește părintele Filothei Zervakos, Editura Egumenița, p. 194-195)  sursa

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>